Card de credit sau imprumut de consum?

2Credit-cards.jpgCardul este mai flexibil decat un credit, dar dobanzile sunt mai mari.

Amandoua sunt o sursa de bani relativ rapida si mai usor de obtinut decat alte tipuri de imprumuturi. Pe care sa o alegi?

Avantajele cardului sunt:

- poţi lua un card care să-ţi permită să împrumuţi o sumă mai mare de bani la nevoie, dar să nu scoţi de pe el (şi deci să nu plăteşti dobândă) decât suma care îţi trebuie pe moment. 

Dacă iei un credit de 5,000 de euro, de exemplu, chiar dacă nu cheltui decât jumătate din ei în primele luni, vei plăti dobânda pentru toată suma contractată. 

- poţi obţine un card de credit chiar şi dacă ai venituri mici care nu ţi-ar permite să iei un credit de la nici o bancă.

- cardul este mult mai flexibil decât un credit tradiţional. Poţi scoate de pe el atât cât ai nevoie, oriunde găseşti un bancomat – dacă ai făcut credit, banii luaţi sunt în genere mai greu de accesat (sunt acasă, într-un depozit bancar sau investiţi în alte valori, etc). 

- rambursarea se poate face în rate mult mai mici sau integral în perioada de graţie (în medie de 50 de zile), fără plata dobânzii

- nivelul maxim de îndatorare este mai mare la cardurile de credit, apoi la creditele de consum şi apoi la împrumuturile auto.

- poti sa variezi perioada de imprumut, dar si perioada in care iti platesti ratele, chiar daca te costa mai mult

Dezavantajele cardului de credit sunt:

- cardurile de credit au dobânzi mai mari cu aproximativ 7-10% faţă de împrumuturile tradiţionale 

- comisioanele cardurilor de credit sunt mai mari decât ale celor de debit (inclusiv a cardurilor de debit cu descoperit de cont sau overdraft)

- cand ai mereu cardul la tine, ai putea fi tentat să îl foloseşti mai des decât e cu adevărat nevoie. 

- dacă nu poţi plăti o perioadă suma minima datorata băncii, e posibil să îţi fie greu să revii la programul normal de plată şi să fie nevoie să plăteşti dobânda mare de care menţionam in fiecare lună.

Daca faci imprumut pentru nevoi personale deoarece nu poti face un leasing sau un credit imobiliar, e mai avantajos creditul traditional. Il vei plati intr-o perioada lunga de timp, obtii mai multi bani si ai o dobanda mai mica.

Altfel, pentru imprumuturi mici de uz personal, cu siguranta un card de credit este mai bun, mai rapid si chiar mai ieftin daca stii sa fii atent cu banii.

Articol Solvabil.ro Toate drepturile rezervate.

Alte articole din aceeasi categorie